No ieceres līdz jaunam zinātnes centram Ventspilī VIZIUM

No ieceres līdz jaunam zinātnes centram Ventspilī VIZIUM

No ieceres līdz jaunam zinātnes centram Ventspilī VIZIUM

Ikviens, kurš pēdējā gada laikā ir bijis Ventspilī un braucis pa tilta apli uz pilsētas centra pusi, ir pamanījis, stiepjamies pret debesīm, kapara krāsās mirdzošu kāpas siluetu. Zinātnes centrs VIZIUM, kas tiks atklāts jau šī gada jūnija beigās un pildīs nozīmīgu lomu izglītības pakalpojumu attīstībā, ir piesaistījis gan vietējo ventspilnieku, gan tūristu uzmanību.

Iecere par zinātnes centra izveidi radās pirms 10 gadiem ar mērķi vairot bērnos un jauniešos interesi par zinātni un tehnoloģijām, kā arī izveidot vietu, kas piesaistīs tūristus, ģimenes ar bērniem un skolēnu ekskursijas, ne tikai tūrisma sezonā, bet visa gada garumā.

Zinātnes centra izveides stāsts sācies 2015. gadā, kad tika izsludināts starptautisks metu konkurss, kurā piedalījās 15 pretendenti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Vācijas, par labāko žūrijas komisijai atzīstot Audrius Ambrasas no Viļņas (Lietuva) ēkas projektu. Ēkas būvprojektu izstrādāja “PS AMBRASAS PB” un Latvijas projektēšanas uzņēmumi, kuru koordinēšanu veica SIA ARHITEKTA J.POGAS BIROJS. Ēkas būvniecības būvuzraudzību veica SIA “Firma L4”, savukārt pašus būvdarbus veica pilnsabiedrība “LNK Industries Group”.

Vietā, kur kādreiz bija vien tukša pļava, 2019. gada oktobrī tika uzsākti vērienīgi zinātnes centra būvniecības darbi, un jau nākamā gada septembrī VIZIUM atzīmēja nākamo ēkas būvniecības posma noslēgumu – Spāru svētkus. Pateicoties būvnieka raitajiem projekta izpildes tempiem un kvalitatīvajai darba plānošanai, zinātnes centra ēka tika pabeigta 3 mēnešus ātrāk nekā plānots, ļaujot to nodot ekspluatācijā jau 2021. gada septembrī.

Ēkas fasāde ir  izgatavota no stikla un kapara apdares loksnēm. Lai kapars ar laiku nezaudētu mirdzumu, loksnes apstrādātas ar īpašu tehnoloģijas paņēmienu, kas Latvijā izmantots pirmo reizi. Īpaši izceļama ir zinātnes centra foajē grīda. Uz tās 365 m2 platībā veidota pasaules karte, kas sastāv no vairāk nekā 600 000 Murano stikla flīžu gabaliņiem. Kartes centrā – Ventspils, zem kuras iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Būvējot ēku, kas simbolizēs tehnoloģiju progresu un nākotni, īpaši svarīga ir arī jaunās ēkas energoefektivitāte. Kā apliecinājums veiksmīgai sadarbībai un izpratnei par energoefektīvas ēkas projektēšanas un būvniecības procesu kalpoja sasniegtais ēkas gaiscaurlaidības rādītājs, piešķirot ēkai augsto energoefektivitātes A+ klasi. Sasniegtais rezultāts viennozīmīgi pretendē uz līdz šim Latvijā labāko sasniegto ēkas gaiscaurlaidības rādītāju.

Zinātnes centra VIZIUM ēka ir piesaistījusi ne tikai ventspilnieku un tūristu uzmanību, bet arī saņēmusi Latvijas līmeņa atzinību, 2022. gada 11. martā iegūstot pirmo vietu "Latvijas Būvniecības gada balvā 2021", kategorijā “SABIEDRISKA ĒKA – JAUNBŪVE”.

Zinātnes un inovāciju centra VIZIUM būvniecība tika realizēta ar Ventspils pilsētas pašvaldības, Latvijas valsts un Eiropas Savienības Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējumu. Ēkā kopumā ir 6 stāvi un ēkas kopējā platība ir 10098,30 m2, no kā iekštelpu platība sastāda 7059,40 m2, bet ārtelpu platība, t.sk. ekspluatējamais jumts sastāda 3038,90 m2.