Gūstot jaunas zināšanas, nokļūt citā realitātē

Gūstot jaunas zināšanas, nokļūt citā realitātē

Gūstot jaunas zināšanas, nokļūt citā realitātē

Šovasar aprit gads, kopš durvis vēris jaunas Ventspils zinātnes centrs VIZIUM, sniedzot iespēju Latvijas skolēniem un ģimenēm iepazīt zinātnes un tehnoloģiju pasauli aizraujošā un atraktīvā veidā. Zinātnes centrs VIZIUM piedāvā iespēju nokļūt virtuālajā pasaulē, kur asas izjūtas sniegs nobrauciens ar amerikāņu kalniņiem, došanās virtuālajā ceļojumā un izkļūšana no virtuālā labirinta!

Zinātnes centra ekspozīciju veido septiņas dažādām tēmām veltītas galerijas – Veselīga dzīvesveida galerija, Mazo pētnieku galerija, Viedo tehnoloģiju galerija, Fizikas un matemātikas galerija, Ģeogrāfijas un pasaules galerija, Cilvēka sevis uztveres galerija un Simulatoru zona. Ikviens VIZIUM apmeklētājs atradīs sev saistošu nodarbi un tēmu, ko izpētīt un izzināt. Taču vislielāko interesi un zinātkāri izraisa eksponāti, kas piedāvā nokļūt virtuālajā pasaulē un gūt pavisam jaunu tehnoloģiju izmantošanas pieredzi, kas daudziem iepriekš ir bijusi sveša. Virtuālā realitāte ir digitāli radīta trīs dimensiju vide, kas nogādā cilvēku neīstā realitātē. Tā var simulēt reālajā pasaulē esošas vietas vai attēlot izdomātas vides, radot sajūtu, ka esi daļa no tās.

Ļauties adrenalīnam un piedzīvot spilgtas emocijas piedāvā absolūts apmeklētāju favorīts – virtuālās realitātes nobrauciena simulators. Ar virtuālās realitātes briļļu un kustīgās platformas palīdzību tajā ir iespēja izbaudīt amerikāņu kalniņu nobrauciena emocijas, piedzīvojot brīvo kritienu un straujus pagriezienus.

Īsts piedzīvojums ir došanās virtuālajā ceļojumā -  ar virtuālās realitātes briļļu un īpašas platformas palīdzību var nokļūt virtuālajā labirintā vai senlaicīgā ēkā, kur 3-5 minūšu laikā jāveic uzdevumi un jāizkļūst no labirinta. Eksponātam ir trīs platformas, tādējādi sniedzot iespēju doties virtuālajā piedzīvojumā kopā ar draugiem! Turpat pie simulatora ir ekrāns, uz kura tiek attēlots tas, ko apmeklētāji redz savās brillēs, sniedzot iespēju arī apkārtējiem vērot spēles gaitu.

Radošajiem prātiem būs iespēja izpausties un radīt mākslu, zīmējot virtuālajā realitātē. Uzvelkot virtuālās realitātes brilles, apmeklētāji nokļūst gluži citā pasaulē – tukšā virtuālajā laukumā, kas kalpo kā tīrs audekls mākslas darbu radīšanai. Ar kontrolieru palīdzību var ļauties fantāzijai un, ar dažādu krāsu un virtuālo otu kombināciju palīdzību, uzzīmēt sev apkārt visu, ko vien prāts spēj izdomāt.

Savukārt kvēliem hokeja faniem, ar virtuālās realitātes briļļu palīdzību, būs iespēja piepildīt savu sapni un nokļūt uz viena laukuma ar Latvijas hokeja izlasi. Uzvelkot virtuālās realitātes brilles, apmeklētāji  var baudīt hokeja spēli no dažādu spēles dalībnieku skatu punkta - vārtsarga, aizsarga, uzbrucēja vai tiesneša. Turpat izvietotajā ekrānā iespējams redzēt to pašu, ko virtuālās realitātes brillēs, sniedzot iespēju arī pārējiem apmeklētājiem just līdzi notiekošajam uz hokeja laukuma.

Zinātnes centra mērķis ir izglītot bērnus un jauniešus par STEM – zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātni un matemātiku, tāpēc katrs eksponāts ir veidots tā, lai caur aktīvu darbošanos un iesaisti, būtu iespēja uzzināt un apgūt ko jaunu, piemēram, vēstures faktus, kā darbojas tehnoloģijas, fizikas likumi un cilvēka ķermenis, dažādas likumsakarības, ar ko saskaramies ikdienā, pat neiedomājoties, ka tam ir zinātnisks izskaidrojums.

Virtuālās realitātes eksponāti ir tikai neliela daļiņa no visa plašā aktivitāšu klāsta, ko zinātnes centrs VIZIUM piedāvā saviem apmeklētājiem – papildus ekspozīcijas zāles izzināšanai, tiek piedāvātas arī tematiskas radošās darbnīcas un izglītojoši zinātnes šovi!

VIZIUM ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids ģimenēm un draugu kompānijām, jāpiebilst, ka drošības apsvērumu dēļ dažus eksponātus kā, piemēram, virtuālās realitātes nobrauciena simulatoru un zīmēšanu virtuālajā realitātē var izbaudīt tikai pieaugušie un bērni, kas sasnieguši 10 gadu vecumu.

Iegādāties biļetes uz ekspozīcijas zāli, radošajām darbnīcām un zinātnes šoviem iespējams mājas lapā www.vizium.lv un zinātnes centra VIZIUM kasē. Plašāka informācija pieejama pa tālr.: 66776633, rakstot uz e-pastu: info@vizium.lv, VIZIUM sociālajos tīkos (@viziumventspils), kā arī mājas lapā www.vizium.lv.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.