VIZIUM - vieta, kur tehnoloģijas māca, iedvesmo un iepriecina

Februāris zinātnes centra VIZIUM darbnīcās būs “Drošības mēnesis”

Februārī Ventspils zinātnes centra VIZIUM radošās darbnīcas vērsīs uzmanību uz drošības aspektiem dažādās jomās. Ikvienam interesentam kopā ar ģimeni un draugiem būs iespēja radoša veidā uzzināt, kā pasargāt savu veselību, kā rīkoties dažādu dabas katastrofu laikā, kā arī par drošību eksperimentējot un atrodoties uz ceļa. Tāpat apmeklētājiem tiks piedāvāts jauns zinātnes šovs par fiziku.

Februārī Ventspils zinātnes centra VIZIUM darbnīcas norisinās sestdienās un svētdienās plkst. 13.00. Katru nedēļas nogali tiks piedāvāts jauns darbnīcu saturs:

·         3. un 4. februārī plkst. 13.00

“Eksperimentē droši”: Darbnīcā ikvienam būs iespēja kļūst par ķīmiķi un veikt dažādus eksperimentus, piemēram, "Ziloņa zobupasta", "Lavas lampa" un citus, vienlaicīgi apgūstot drošības noteikumus, kas jāievēro eksperimentējot.

·         11. februārī plkst. 13.00

“Drošība katastrofu laikā”: Darbnīcas apmeklētāji eksperimentējot imitēs un pētīs dažādu dabas parādību rašanās iemeslus, kā arī uzzinās, kā rīkoties vulkāna izvirduma, zemestrīces un citu dabas katastrofu laikā.

·         17. un 18. februārī plkst. 13.00

“Droša veselība”: Darbnīcā tiks diskutēts par veselību un tās ietekmi uz ikdienas dzīvi. Pētot mikrobus caur mikroskopu, dalībnieki varēs apjaust šīs neredzamās dzīvības dažādību, kā arī eksperimentējot tiks iegūta izpratne par mikrobu izplatīšanos un higiēnas ievērošanas nozīmīgumu, lai pasargātu savu veselību.

·         24. un 25. februārī plkst. 13.00

“Drošība uz ceļa”: Darbnīcā kopā ar Codey Rocky robotiņiem radošā veidā tiks apskatīti drošības noteikumi uz ceļa un iepazītas ceļa zīmes, savukārt darbnīcas noslēgumā ikviens  varēs uzmeistarot savu luksoforu!

Tāpat ikviens aicināts apmeklēt zinātnes šovus, kas norisināsies katru nedēļu no otrdienas līdz svētdienai plkst. 12.00 un 14.00:

·         plkst. 12.00 “Neredzamā ķīmijas pasaule”

Zinātnes eksperimentu demonstrējumos būs iespēja piedzīvot neredzamo ķīmijas pasauli, uzzināt, kura no ogļskābajām gāzēm ir smagāka – cilvēka izelpotā vai tā, kas izveidojusies no sausā ledus, palūkoties, kā mijiedarbojas ūdens, kā spēlējas uguns. Izzinošie zinātnes eksperimenti sajūsminās, paplašinās redzesloku un atklās ķīmijas noslēpumaino pasauli neierastā gaismā!

·         plkst. 14.00 “Vienkārši fizika” JAUNUMS!

Aizraujoši un interaktīvi eksperimenti, veicinot izpratni par fizikas likumiem, kas ietekmē mūsu ikdienas dzīvi. Šova uzmanības centrā dažādi materiāli un objekti, kuru īpatnības var būt ne tikai pārsteidzošas, bet arī izklaidējošas, piemēram, alumīnijs, koks, tērauda vate, likopodijs u.c.

Savukārt 10. februārī ikviens aicināts piedalīties erudītu konkursā “VIZzinis par internetu”, kas norisināsies plkst. 13.00 un plkst. 15.00 zinātnes centra VIZIUM 2. stāvā. Pasākumā caur dažādām STEM aktivitātēm un uzdevumiem tiks pārbaudītas dalībnieku zināšanas par drošību internetā, sociālajos tīklos, kā arī par tehnoloģijām un to sastāvdaļām. Lai piedalītos konkursā, jāizveido komanda līdz 5 cilvēkiem – tā var būt gan ģimene ar sākumskolas vecuma bērniem, gan draugu kompānija – pasākumā aicināts piedalīties ikviens interesents. Uzzināt vairāk un pieteikties iespējams šeit: www.adre.se/vizzinisparinternetu.

Arī februārī Ventspils zinātnes centrs VIZIUM aicina pirmsskolas vecuma bērnus piedalīties “Mazo pētnieku darbnīcās”, kurās, spēlējot spēles, rotaļājoties un iesaistoties dažādās jautrās aktivitātēs kopā ar smaidīgajiem pasniedzējiem, būs iespēja ne tikai lieliski pavadīt laiku, bet arī apgūt jaunas prasmes un zināšanas, sniedzot atelpas brīdi vecākiem. Nodarbības notiek katru sestdienu un svētdienu! Pieteikšanās tekošās nedēļas nogales darbnīcām tiek atvērta katru pirmdienu: www.adre.se/maziepetnieki.

Ventspils zinātnes centra VIZIUM radošās darbnīcas un zinātnes šovus iespējams apmeklēt neatkarīgi ekspozīcijas zāles. Iegādāties biļetes uz radošajām darbnīcām, ekspozīcijas zāli un zinātnes šoviem iespējams mājas lapā www.vizium.lv un zinātnes centra VIZIUM kasē. Plašāka informācija pieejama pa tālr.: 66776633, rakstot uz e-pastu: info@vizium.lv, VIZIUM sociālajos tīkos (@viziumventspils), kā arī mājaslapā www.vizium.lv.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.

Informējam, ka Ventspils Digitālā centra un zinātnes centra VIZIUM rīkoto pasākumu un apmācību laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem, publicitātei, mārketingam un intervijām, var tikt veikta fotografēšana, video vai audiovizuāla fiksācija. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Ventspils Digitālā centra mājas lapā  www.digitalaiscentrs.lv, zinātnes centra VIZIUM mājas lapā www.vizium.lv, kā arī sociālajos tīklos Facebook, Instagram un TikTok.