VIZIUM - vieta, kur tehnoloģijas māca, iedvesmo un iepriecina

Aprīlī VIZIUM piedāvās jaunas zinātnes šova un radošo darbnīcu tēmas

Zinātnes centrs VIZIUM jau teju gadu priecē gan ventspilniekus, gan skolēnus un apmeklētājus no visas Latvijas un ārvalstīm ar unikālu un interaktīvu ekspozīciju, interesantiem zinātnes šoviem, radošām darbnīcām un visdažādākajiem pasākumiem un aktivitātēm. Aprīlī zinātnes centrs VIZIUM apmeklētājiem piedāvā jaunu, ķīmijai veltītu zinātnes šovu, bet radošajās darbnīcās tiks apskatīta skaņas tēma.

Līdz pat maijam VIZIUM aicina apmeklētājus uz zinātnes šovu “Fizika mums apkārt”, kurā tiks skaidroti fizikas likumi aizraujošā, vienkāršā un saprotamā veidā. Savukārt, sākot ar aprīli zinātnes centrs piedāvās papildus šovu - "Atklājumu laboratorija", kurā būs iespēja redzēt dažādus eksperimentus ar ikdienā sastopamām vielām, piemēram, noskaidrot, kā iegūt uguni, neizmantojot degļus, kādas trīs lietas ir vajadzīgas uguns uzturēšanai un kādas vielas spēj noslāpēt degošu liesmu.

Zinātnes šovu norises laiki:

·         O. – Pk.

o    plkst. 12.00 "Atklājumu laboratorija";

o    plkst. 14.00 "Fizika mums apkārt".

·         S. – Sv.

o    plkst. 12.00; "Fizika mums apkārt";

o    plkst. 14.00 "Atklājumu laboratorija";

o    plkst. 16.00 "Fizika mums apkārt".

Aprīlī radošo darbnīcu tēma ir veltīta skaņai. Tehniski radošās darbnīcas “Skaņa” norisināsies katru aprīļa sestdienu un svētdienu plkst. 13.00. Katru nedēļas nogali tiks piedāvāts jauns darbnīcu saturs:

·         1 . - 2. aprīlis. "Skaņa un kā mēs to varam sajust".

Darbnīcā tiks apskatīta skaņa, tās veidi un kur to ikdienā var sastapt. Ar dažādiem paņēmieniem darbnīcā būs iespēja pārbaudīt, kā skaņu var saklausīt, saredzēt un sajust. Tāpat darbnīcas apmeklētājiem būs iespēja uzmeistarot pašiem savu mutes ermoņiku, kas atspoguļo, kā vibrācijā rodas skaņa.

·         15. - 16. aprīlis. "Skaņas vibrācijas".

Apmeklētājiem būs iespēja pašiem darināt dažādus mūzikas instrumentus un noskaidrot, kā tie rada vibrāciju, kā arī eksperimentēs ar mūzikas tuning dakšiņu.

·         22. - 23. aprīlis. “Auss anatomija un skaņas uztvere”.

Darbnīcas tēma ir veltīta vienam nu svarīgākajiem cilvēkam maņas orgāniem – ausij. Darbnīcā būs iespēja izveidot auss modeli, lai izprastu auss 3 daļas un to funkcionalitāti! Tāpat ar eksperimentu palīdzību tiks noskaidrots, kā auss uztver skaņu un kā ausu tīrība un dzirdes problēmas var ietekmēt skaņas uztveri un kvalitāti. Tāpat apmeklētājiem būs iespēja uzzināt par austiņu lietošanas ietekmi uz cilvēka dzirdes veselību.

·         29. - 30. aprīlis. "Mūzika un skaņa". 

Pastāv dažādu veidu skaņas atkarībā no to augstuma, amplitūdas un frekvences, un ne visas skaņas ir patīkamas cilvēka ausīm. Gan trokšņi, gan mūzika ir skaņas formas. Darbnīcā tiks apskatīta un pētīta mūzika, dažādu veidu trokšņi, kā arī būs iespēja izveidot pašiem savu muzikālo orķestri no pašu gatavotiem instrumentiem!

Savukārt par godu Lieldienām zinātnes centrs VIZIUM piedāvās dažādas radošās darbnīcas svētku tematikā. Darbnīcas no 7. līdz 10. aprīlim plkst. 13.00:

·         07.04. "Lieldienas caur mikroskopu";

·         08.04. "Arī roboti svin Lieldienas!";

·         09.04. "Lieldienu inženierija";

·         10.04. “Lieldienas 3D vidē".

Lieldienās norisināsies tikai svētku tematikas darbnīcas.

Iegādāties biļetes uz radošajām darbnīcām, ekspozīcijas zāli un zinātnes šoviem iespējams mājas lapā www.vizium.lv un zinātnes centra VIZIUM kasē. Plašāka informācija pieejama pa tālr.: 66776633, rakstot uz e-pastu: info@vizium.lv, VIZIUM sociālajos tīkos (@viziumventspils), kā arī mājas lapā www.vizium.lv.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.

Informējam, ka Ventspils Digitālā centra un Ventspils zinātnes centra VIZIUM rīkoto publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem, publicitātei, mārketingam un intervijām, var tikt veikta fotografēšana, video vai audiovizuāla fiksācija. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Ventspils Digitālā centra un Ventspils zinātnes centra VIZIUM mājaslapā, sociālajos tīklos, kā arī drukātajos izdevumos.